Wat is een EPS vector bestand?

Een vector bestand is een grafisch bestand opgezet uit lijnen (vectoren) in plaats vanuit kleine punten (pixels). Het voordeel van een bestand opgebouwd uit vectoren is dat je dit bestand onbeperkt kan schalen zonder dat de afbeelding onleesbaar zal worden. Kortom je kan dit bestand dus bijvoorbeeld tot 100 keer vergroten of verkleinen, maar alle details blijven dus haarscherp. Naast de oneindige schaalbaarheid heeft een vector bestand als voordeel dat bestandsgrootte uiterst klein zijn (mits goed opgezet), resolutie altijd scherp, geen achtergrond (vrijstaande afbeelding).
Zie onderstaand 2 vergelijkingen. Links is een bestand opgebouwd uit pixel, rechts uit vectoren.

Wat kan je met een vector bestand
Bij al je druk of printwerk zal dit bestand van toepassing zijn. Zo hoef je nooit bang te zijn dat het resultaat pixelvormig zal zijn. Daarbij zijn er ook geen beperkingen in het formaat of vorm. Denk aan een spandoek van 5 meter of een contour uitgesneden sticker in de vorm van uw logo.

Hoe kom je aan een vectorbestand
Zoek eens in de bestanden die u ooit van uw reclamebureau of grafische vormgever heeft gekregen. Of kijk eens naar bestanden van andere drukwerk opdrachten. Zit er niets bij? Vraag het dan aan de oorspronkelijk maker of degene die de huisstijl of markering beheert.

De bestandsvormen zijn: .eps (geen photoshop eps) of .ai , of PDF (mits goed opgezet)

EPS / AI
Deze bestanden zijn opgezet in het programma Adobe Illustrator. Deze kunt u indien u geen grafische programma op uw computer heeft dus niet openen. Let op: Een eps bestand kunt u ook uit programma Photoshop halen. Echter is deze eps vaak niet geschikt omdat photoshop werkt vanuit pixels en niet vanuit vectoren.

PDF
Een PDF is een bestandvorm wat iedereen wel kent en kan openen. Om te controleren dat uw PDF ook daadwerkelijk uit vectoren bestaat kunt dit heel makkelijk zelf controleren. Open de PDF met een viewer en zoom vervolgens in op uw afbeelding. Als de afbeelding scherp blijft, dan is het een vector. Gaat de afbeelding pixelvorming tonen, dan is het dus helaas geen vector.

Bron: https://www.drsticker.nl/blogs/nl/vector-bestand/